🔻«کتابخواندن در فضای مجازی»
🔹در نشست «کتابخواندن در فضای مجازی» که عصر روز سهشنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۹ به صورت مجازی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد، علیاکبر زینالعابدین با اشاره به مشکلات کتابهای چاپی در ایران گفت: هیچ ابزاری مقدس نیست. سالها پیش از اختراع صنعت چاپ، ما چگونه میخواندیم؟ مثلا از روی سنگنوشتهها. بعد صنعت چاپ آمد و کاغذ تولید شد. مسئله این است که پیامی منتقل شود. ابزارها در حال گسترش هستند. این «موضوعیت» کتاب است که مهم است؛ نه ابزار آن. در حال حاضر استفاده از ابزارهای نوین مطالعاتی به بسیاری از نویسندگان مشهور این امکان را میدهد تا در زمانهای مختلف مثلا هنگام رانندگی یا حتی خوابیدن بتوانند کتاب بخوانند. بنابراین مطالعه چه با استفاده از ابزار کتابهای واقعیت افزوده یا ((AR و چه با بهرهگیری از تکنولوژی واقعیت مجازی (VR) نقششان در حد ابزار است و بسیاری از حرفهای امروز ما در این زمینه برای ۴ یا ۵ سال دیگر خندهآور است. به عبارتی در سالهای آینده هوش مصنوعی چه بخواهیم و چه نخواهیم وارد عرصه کتاب و کتابخوانی میشود و آن وقت نمیتوانیم به بچهها بگوییم چرا کتاب کاغذی نمیخوانند. در آن زمان بدون شک سوالها، خلاقیتها، زبان و… در آن فضا بلوایی به پا میکنند و ما باید خود را برای آن روزها آماده کنیم. بهویژه که تکنولوژی VR میتواند تمامی متن کتاب را تحت تاثیر قرار دهند چون خوانندگان را بهگونهای وارد سرزمین کتابها میکند و در آنجاست که کتابهای صوتی اصلاً رنگ و مزهای ندارند.
🔸این محقق تصریح کرد: من در مورد مروجان کتاب که به مناطق مختلف میروند، باید بگویم که اعتماد به نفس بعضی از آنها با شرایط جدید کرونایی پایین آمده است. چون معتقدند پیشتر با کمک نقاشی و اسباببازیها میتوانستند بچهها را به کتاب علاقهمند کنند اما، الان این امکان از آنها گرفته شده است. ولی اگر ۴میلیون از ۱۲میلیون کودک و نوجوان امروزی را که امکان دسترسی به ابزارهای هوشمند را ندارند، کنار بگذاریم، اتفاق خوبی افتاده است. یعنی در مقابل این عده از مروجان، مروجانی هستند که فضای فعلی سبب افزایش اعتماد به نفسشان شده است و با بهرهگیری از نرمافزارهای هوشمند فعلی، راههای تازهای را برای علاقهمند کردن بچهها به کتاب و از گسترش ارتباط با آنها پیدا کنند. آنلاینشدن مطالعه در فضای کرونایی امروز تعامل خوبی را با نوجوانان ایجاد کرده است. علاوه بر این نوعی عدالت آموزشی را نیز رقم زده است. چون در حال حاضر هر شهروندی، ساکن هر نقطهای از ایران و جهان میتواند در کارگاههای آنلاین حاضر شود و سوالهای جدیدی را، با موضوعهای تازهتری دنبال کند. این موضوع باعث میشود کتابخوانی نیز جای مناسبی برای خود داشته باشد. برخی کتابها در برخی از شهرها بیشتر مورد استقبال قرار میگیرند و این جالب است؛ حتی برای من آموزگار.
🔹زینالعابدین همچنین گفت: فضای کرونایی امروز به هیچ وجه با حال و روز بچهها هماهنگ نیست. اما، در این شرایط میتوان روزنههایی برای آنان باز کرد. کرونا باعث شده است تا بچهها نه تنها به لحاظ فیزیکی که حتی از نظر تنفسی نیز با مشکل مواجه باشند چرا که آنان ناگزیرند پیوسته در اماکن عمومی ماسک بر صورت بزنند اما در این شرایط ما، در فضای مجازی آنقدر تولید نداریم که بتوانیم پاسخگوی نیازهای آنان باشیم. درحالیکه بسیاری از ناشران در همین مدت به الکترونیکی کردن تولیداتشان پرداختهاند و امید است در نمایشگاه کتاب سال آینده کتابهای الکترونیکی زیادی در اختیار بچهها قرار گیرد.